Hoppa till innehållet

Tänkandets konst

Åter är vi vid en sådan här jätteviktig del av livet. Tänkandet. Blir du bra på att tänka, eller kanske snarare på att fundera kommer du att ha stor, stor glädje av det. Det är en njutning att få sätta sig ner i lugn och ro och fundera över viktiga saker. Man blir inspirerad av att ivrigt få samtala med lärare och klasskamrater och förklara varför man tänker och tycker på ett speciellt sätt. Det är viktigt att tänka efter och kunna förklara varför man tycker en sak är bra eller dålig, sann eller falsk. På Kristinaskolan vill vi att du ska lära dig detta. När vi arbetar med tänkandets konst:

a. Arbetar vi med läroplanens nyckelord - analys, reflektion och resonemang. Det betyder att du får träna dig på att fundera över hur saker hänger ihop och uttrycka dina tankar och slutsatser.

b. Får du tid att sitta ner i lugn och ro och tänka på viktiga saker, till exempel i en loggbok.

c. Samtalar du ofta om viktiga saker, och lär dig att upptäcka och att uttrycka vilka strategier man kan använda för att lösa olika slags uppgifter.

d. Tränas du i att bli bra på att förklara varför du tycker och tänker på ett visst sätt, och lär dig förstå varför andra kanske tycker och tänker olika.

e. Lär du dig att värdera om texter och deras källor är sanna eller falska, något att lita på eller inte. Du börjar förstå att de som skriver och säger något vill få dig att tänka på ett visst sätt. Du lär dig skilja mellan fakta och åsikter.


f. Lyfter vi också fram betydelsen av att hemma samtala och resonera om olika frågor, värderingar och händelser. Din förmåga att tänka utvecklas även av sällskapsspel.