Uppfinnare på besök

Lennart Lindblad från Vårgårda har besökt Kristinaskolan för att inspirera eleverna. "När jag ser något som inte funkar så bra börjar jag fundera hur man skulle kunna göra det smartare", berättade Lennart.

Lennart Lindblad gjorde sin första uppfinning vid 6 års ålder. Han la frö på ett knallpulverband för att de inte skulle hamna huller om buller i jorden. Den 6-årige Lennart sökte aldrig patent på sin idé, men fortsatte att tänka ut smartare lösningar när han såg saker som inte fungerade så bra. Den uppfinning som han är mest känd för är trepunktsbältet, säkerhetsbältet som räddar tusentals liv varje år. Lennarts trepunkstbälte och hans företag Autoliv satte Vårgårda på världskartan.

Eleverna i klass 2 träffade Lennart Lindblad i oktober 2016. De fick höra honom berätta om sitt liv och om hur hans nyfikenhet och kreativitet gjort att han under hela livet strävat efter att förbättra saker som inte fungerar så bra som de skulle kunna. Ur en stor väska fiskade Lennart upp smarta musfällor, olika säkerhetsband och andra kluriga saker som eleverna fick titta närmare på. Lennart uppmuntrade eleverna att alltid vara nyfikna och titta, tänka och undersöka. Han betonade också hur viktigt det är att satsa på skolan och utbildning. Eleverna frågade massor av frågor och berättade om sina egna idéer och uppfinningar.

Lennart, som snart fyller 87 år, fortsätter att klura på smarta lösningar. Just nu jobbar han på en idé hur last på lastbilar eller båtar inte ska välta så lätt när man svänger.

Vi är glada för det inspirerande besöket vi fick. Tack Lennart!