Du är här:Start > Reportage > Tio frågor

Tio frågor

Nästa person vi ska få lära känna lite mer genom att ställa våra 10 frågor är David Cruz. David har jobbat på fritids några år, men jobbar nu även i klass 1. Under sommaren kommer David att vara föräldraledig, men till hösten ser vi fram emot att ses igen!

Berätta, vem är David Cruz?
Hej! Jag är en person som älskar att fira livet precis som det är, med all kärlek och glädje och smärta och ändringar. Jag är någon som har en väldigt stark tro på att allt och alla kan förändras till det bättre. Jag är kär i min fru och min dotter, tycker väldigt mycket om fotboll, bilar och ord. Jag är och känner mig verkligen som Guds älskade barn.

Några ord som dina vänner säger om dig!
Folk brukar säga att jag är vänlig och lätt att umgås med.

Om du fick en miljon kr i handen, vad skulle du göra då?
Jag skulle investera en stor del av dem i växande ekonomier som Afrika och Sydamerika, t.ex i fastigheter eller bra bolag. Kanske skulle jag jobba bara 50% ett helt år så att jag kan studera mer.

Vilket, eller vilka, fotbollslag håller du på?
Chelsea FC från London och Deportivo Cali från min hemstad Cali i Colombia.

Vilka är de stora skillnaderna mellan att leva i Sverige och att leva i Colombia?
De största skillnaderna som jag har märkt mest är att folk och kulturen i Sverige handlar mycket om att planera allt du ska göra i god tid medan i Colombia är alla mycket mer spontana. Båda har sina fördelar och nackdelar. Vill man göra något i Sverige så vänta inte till samma dag för att ringa dina vänner och fråga, för alla har redan planer, ring veckan innan.
Alltså solen skiner året runt i Colombia och alla klagar på det. Man vet inte vad man har förrän man förlorar det! Efter fyra eller fem vintrar i Sverige är jag väldigt tacksam för solen!

Varför vill du jobba på Kristinaskolan?
Att jobba med människor är det bästa jag vet. Jag tycker om lärande väldigt mycket och att kunna jobba på en kristen arbetsplats är en fantastisk förmån. Jag tycker om skolans vision och tycker att vi spelar en väldigt stor roll i dagens samhälle.

Nu har du jobbat här några år. Kan du berätta något minne från de här åren?
-En elev hade ramlat och gjort sig illa. Jag hämtade plåster och hjälpte honom tvätta sin sår. Då sa han till mig: David jag är tacksam för allt den här hjälpen men kan du inte bara be för mitt ben? Det går säker mycket snabbare! XD
-En 8 årig elev undrar varför jag kör så snabbt i min bil. Han säger att han såg mig på morgonen på väg till skolan från sin pappas bil. Jag sade att det inte var jag. Han sa att det var en blå bil som min. Jag sa att det finns många blå bilar. Han sa att den som körde hade likadan jacka som mig. Jag svarade att många har liknande jackor som den jag har. Han sa, jo, men är inte ditt registreringsnummer xxx123? Han kunde det utantill! XD Snacka om ansvaret vi har som förebilder för barn. Jag kör mycket bättre sedan dess!

Vad tyckte du själv om när du var elev i skolan?
Mina favoritämnen var spanska, historia, filosofi, etik och rast. Jag älskade min skola, det var en ganska sträng katolsk skolan bara för killar med mycket fokus på att ha respekt för andra och vara en gentleman. Det var inte lätt att komma in på den skolan och det var ännu svårare att behålla sin plats, för hade man inte bra betyg eller dåligt beteende kunde man förlora sin plats till nästa skolår.

Vad vill du berätta för oss om dina framtidsplaner?
Allra viktigast just nu är familjen, jag vill verkligen lyckas som pappa och man. Jjag tycker att familjen är väldigt viktig i samhället. Jag är en grafisk designer, missionär och språklärare som jobbar på en skola i Angered. Framtidsplaner hmmm; kortsiktiga är nog att jag vill studera mer, denna gång mer om pedagogik, mer om skolan på organisatorisk nivå och lite om personalens frågor och rättigheter i allmänhet och kanske skriva några fler dikter. På det långsiktiga planet skulle vi som familj vilja flytta någonstans i södra Asien något år, typ Kambodja eller Indien och jobba som missionärer. Sen tycker jag att en sommarstuga i Colombia när barnen är stora låter fantastiskt. Wow!! Undrar om vi kommer att hinna med allt detta!

Vad betyder tron för dig?
Tron för mig betyder ett val, vi har tro allihop, det är bara att vi tror på olika saker. Jag tror att det vi tror om livet, andra människor och oss själva gör oss till de personer vi är, så det är viktigt med tron. I mitt fall har jag valt att lägga min tro på Jesus, och det har varit det bästa valet jag har gjort i hela mitt liv. Jesus är allt jag lever för, jag vill vara precis som honom, för jag är skapad för att vara som honom. Gud är kärleksfull, och ett liv fullt av kärlek mot mig själv och andra är precis det jag vill bjuda på medan jag lever. För mig tron är inte någonting jag håller för mig själv utan jag älskar att dela med andra av det jag har fått som gåva. Då kanske andra kan få uppleva samma glädje som jag lever mina dagar i pga Jesus.