Du är här:Start > Reportage > Tio frågor

Tio frågor

“Tio frågor”-serien fortsätter. Nu har turen kommit till Hamlet Sargisian som trivs som fisken i vattnet i matematikens fascinerande värld.

Berätta, vem är Hamlet Sargisian?

En man på 64 år som har bott i Sverige (Alvesta, Halmstad och Göteborg) i 18 år. Jag bodde i mitt första hemland i Armenien i 46 år och är utbildad matematiklärare från klass 4 till gymnasiet. Jag är pappa till två döttrar och morfar till fyra underbara barnbarn. På fritiden gillar jag att leka/passa barnbarnen, läsa, lyssna på musik, måla, skriva egna matteuppgifter, promenera i naturen, med mera.

Fem ord, som dina vänner säger om dig!

Tydlig, smart, hänsynsfull, öppen och punktlig.

Om du fick en miljon kr i handen, vad skulle du göra då?

Alternativ 1: Jag skulle resa till historiska och kulturella platser, mest till konstmuséer.

Alternativ 2: (Men då behövs några miljoner till) Öppna en skola som lär barnen att tänka logiskt (Som t.ex. Sokrates skola).

Vilket, eller vilka fotbollslag håller du på?

IFK Göteborg och Borussia Dortmund.

Du har jobbat som lärare både i Armenien och Sverige. Berätta!

I Armenien året 1972 – 1996 undervisade jag även i fysik, elektronik och astronomi. I Sverige under min kompletterande utbildning skrev jag ett examensarbete ”Matematik som hjärngymnastik”, som handlar om hur man bäst stimulerar elever till logiskt/kreativt tänkande något som är en viktig del inom matematikämnet.

Från år 2011 jobbar jag på Kristinaskolan, en liten kristen skola med kompetenta lärare. Jag stortrivs med mina arbetskollegor och känner mig hemma. Jag är omgiven av många elever vilka jag ger möjligheter till att utvecklas till smarta, respektfulla individer. Under hela mitt yrkesliv har jag upplevt uppgiften att vara lärare som mycket stimulerande och viktig. Jag tycker om att arbeta med människor, både yngre och äldre, och vill mest av allt fortsätta att kunna förmedla mattekunskaper till elever.

Vad tyckte du själv om när du var barn och gick i skolan?

Jag tänkte att livet är vackert. Skolan var ljusare, som regnbågens alla färger.

Vi var finklädda (i skoluniform) och glada barn. När jag var skolbarn under 50 - talet tänkte jag att lärarna nästan var lika bra som gudar. Jag minns alla mina lärare, men det var särskilt min mattelärare som var min förebild. Hans personlighet och sättet att vara lärare på har påverkat mig starkt. Det var han som gjorde att jag själv blev lärare.

Vad gör matematik så intressant? Varför ska elever satsa på matematik?

Ja, varför ska vi lära oss matte?

För att bra betyg i matematik ofta betyder bra betyg i andra ämnen, enligt ny forskning. Kan det betyda att matematiken tränar andra förmågor?

Många elever frågar sig vad matematiken ska vara bra för. De tänker ju inte använda sig av den senare i livet. Men jag tror just att elever med högt betyg i matematik ofta har höga betyg även i andra skolämnen. Betyget säger inte bara något om den matematiska förmågan, utan också något om elevens motivation, studieteknik, läsförståelse och analys.

Till försvar för svensk matematikundervisning brukar framhållas att den är inriktad på vardagsmatematik. Medan skolor i Armenien (ryskt skolsystem) håller en högre teoretisk nivå på sin matematikundervisning har Sverige satsat på att koppla matematiken till vardagen och att utveckla elevernas förmåga att använda sina matematikkunskaper praktiskt. Jag anser att matematikens huvuduppgift är att få eleverna att tänka abstrakt och bli analytiska. Den kan innehålla intellektuella utmaningar, utan att det ger praktiskt tillämpbara resultat.

Matematik kan alltså användas för att bedöma hur långt en elev har nått i sin intellektuella utveckling. Men den kan även utveckla den intellektuella förmågan.

Matematik är grunden till all naturkunskap. Den har oändliga möjligheter till forskning och innehåller olika dimensioner. Att kunna hitta lösningar och svar till en matematisk uppgift har fascinerat mig sedan barndomen. Matematik är en livsstil för mig. Det är ett korrekt ämne. I de matematiska uppgifterna kan det finnas många olika sätt att lösa uppgiften på, men svaret är alltid det enda rätta.

Vill du dela något speciellt minne från din tid på Kristinaskolan?

Jag flyttade till Mölndal och efter två veckor sökte jag lärartjänst på Kristinaskolan. En vacker dag får jag ett telefonsamtal och det visar sig att min gamla bekant från Halmstad och min blivande rektor är samma person. Det var oväntat och roligt.

Hurdan är en god elev?

Jag tror att en bra elev måste vara läraktig, vetgirig och förnuftig, men det beror också på vem läraren är. Jag tror också att vi som lärare måste rädda barnens rikedom.

Jag och elever har olika syn på vad som är en bra elev. Jag anser att eleverna ska vara skötsamma och klara sina skoluppgifter, medan barnen tycker att en bra elev är någon som har vänner.

Vad betyder tron för dig?

Tron för mig är leva ett harmoniskt liv med Gud = Fadern, Sonen och Den Heliga Anden.

Bonusfråga!

Våren 2015 fick jag läsa en artikel där det stod att armenierna är smartast i världen! Stämmer det?

Kanske det. Jag vet inte. Vi har många kända och duktiga vetenskapsmän. Vi har också två schackmästare som kommer från Armenien, Gari Gasparov och Tigran Petrosian.