Du är här:Start > Reportage > Tio frågor

Tio frågor

Reportageserien “Tio frågor” fortsätter. I dessa reportage får du möta olika personer som finns här på Kristinaskolan. Nu har turen kommit till Sonja Eskilsson, Kristinaskolans skolsköterska.

Berätta, vem är Sonja Eskilsson?
Jag är född och uppvuxen i Göteborg. Jag tycker om att vara ute i naturen och promenera, cykla eller springa. Lyssnar gärna på musik. Tittar på Blocket efter gamla möbler eller på second hand. Läsa, gå till kyrkan. Fika med en vän. Sist men inte minst är jag mamma till 3 vuxna söner och Arnes fru, och trivs när vi kan träffas alla tillsammans.

Några ord, som vänner säger om dig!
Frågade några i familjen och vänner som sa: Snäll, omtänksam, tidsoptimist och närvarande.

Vilket, eller vilka fotbollslag håller du på?
Håller inte på något lag, men brukar titta när Sverige spelar VM.

Om du fick en miljon kr i handen, vad skulle du göra då?
Bjuda med familjen till Israel,det är så mycket att se och uppleva där. Jag skulle också dela med mig, det finns många bra hjälporganisationer att ge till. Spara och använda till olika tillfällen framöver.

Du har jobbat länge på Kristinaskolan. (Hur länge förresten?)
Varför vill du jobba just på Kristinaskolan?

Jag jobbade på Kristinaskolan ett par år i slutet på 80-talet i “Drängstugan”, sen var jag tillbaka ett år 94/95 och återvände för tredje gången hösten 2004, så det blir ju 16 år sammanlagt. Kristinaskolan är inte så stor men har elever från förskolan till år 9 och att få följa eleverna från c.a 5 år till 15-16 år är väldigt roligt och omväxlande. Jag har fina arbetskamrater. Det är en förmån att få vara på en skola där vi kan be tillsammans och eleverna får ta del av morgonsamlingar och bön för maten.

Har du något särskilt minne från dina år på Kristinaskolan som du vill berätta?
Kanske inte ett, men de bästa minnena har jag från mötet med eleverna. Om jag har kunnat göra skillnad för någon för en dag eller på sikt blir jag glad. Jag har även minnen då elever varit uppmuntrande och visat omsorg. Det är bra minnen.

Vad tyckte du om när du själv var barn och gick i skolan?
Jag har alltid tyckt om att gå till skolan, trivdes med mina kamrater och har nog alltid gillat övningsämnen bäst som musik, bild, slöjd och idrott. Något som påverkade min skolgång var att jag blev sjuk i år 3 med feber av och till i 7 månader och vistades på sjukhus i 3 månader. Jag kom efter i skolarbetet och tyckte att allt blev så svårt att jag allt oftare satt och drömde istället för att arbeta. När jag började högstadiet blev jag mer motiverad att läsa och fick bättre resultat och det gav mersmak. Jag tror att jag har nytta av denna erfarenhet i mötet med eleverna på skolan, att det kan finnas olika omständigheter i kortare eller längre perioder i deras liv som påverkar skolsituationen men att aldrig sluta tro på dem.

Finns det några enkla råd till elever och personal för att vi ska må bra?
Kanske inga nya och inte alltid enkla men…...
sova tillräckligt många timmar, att sova är läkande för hela kroppen. Ljuset från dator, Ipad och mobiler fördröjer insomningstiden så stäng av minst en timme före läggdags.
Vara ute i dagsljuset så ofta vi kan.
Vi vet att motion är bra för oss på många sätt. Skelettet blir starkare, speciellt viktigt i unga år. Måbra hormoner ökar. Minne, arbetsförmåga och kreativiteten blir bättre då blodcirkulationen till hjärnan ökar av motion. Motorik och balans förbättras. Försök hitta ett sätt som du trivs med att motionera på så att du blir svettig och får upp pulsen. Det finns också mycket vi kan göra i vardagen. Ta rörelsepauser, stå i stället för att sitta, gå eller springa i trappor, cykla, ta snabba dagliga promenader. All rörelse gör skillnad.
Vi behöver äta mycket frukt, grönsaker och rotfrukter, dessa innehåller antioxidanter som skyddar våra celler. Vi bildar ständigt nya celler i kroppen och gamla dör, och det är en anledning till att göra bra matval idag. (Ett mattips, rosta rotfrukter lätt i ugnen med flingsalt och ringla flytande honung på, uppskattat av alla åldrar) Undvik söta drycker, det är bättra att äta sig mätt och få energi från mat som innehåller goda näringsämnen.

Vad är ditt livs bästa minne?

När våra tre barn föddes.

Vad betyder tron för dig?

Tron är för mig en vandring med Jesus. Läste en artikel av Carin Demulf inför Kyndelsmässohelgen som hon avslutade så här: Min bön är att vi skulle se hur Jesus kommer oss till mötes i det som är vår verklighet. Så att hans läkande ljus får sippra in i våra liv med allt vad de rymmer av ljus och skugga.