Du är här:Start > Reportage > Vännernas Hus

Mirjam och Boas startade Vännernas Hus i Ukraina!

Kristinaskolans elever har i flera år stött arbetet för att hjälpa gatubarn som Vännernas Hus är en del av. Flera gånger har vi fått besök av Mirjam och Boas som berättat för oss om barnen och Vännernas Hus. Här följer en längre presentation som vi hämtat från Vännernas Hus hemsida www.barnensambassad.se/vannernas_hus.html

VÄNNERNAS HUS

Vännernas Hus som ligger i byn Piski, är basen för vårt arbete som bedrivs bland barn i utsatta familjer i området. Ukraina har ett avtal med FN:s barnkonvention som innebär att utsatta barn främst ska få hjälp i hemmet, alternativt fosterhem och familjehem. Vi är en del av detta arbete genom att hjälpa barnen och dess familjer med det allra nödvändigaste. Det kan innebära renovering, vattenförsörjning, hjälp med en ko som kan försörja familjen med mjölk och mycket annat.

Tidigare var lösningen för dessa utsatta barn att de fick komma till barnhem/institutioner. Nu får vi vara en del i utvecklingen som innebär förebyggande arbete med att hjälpa familjerna, så att barnen istället kan bo kvar hemma. Vi är också aktiva i den allmänna debatten i media om barnens rättigheter i samhället.

Barn- och rehabiliteringshemmet som tidigare var en stor del av Vännernas Hus verksamhet är idag ett familjehem som får statligt stöd. Men Vännernas Hus kommer alltid vara ett hem för de barn och ungdomar som bott och vuxit upp här. Vidare är det en plats för barnen i byn att komma till för att spela fotboll, ta del av konst- och fotoskola samt hjälp med läxläsning.

Följ vårt dagliga arbete på vår blogg barnensambassad.wordpress.com

Läs också om Dagens Nyheter och Göteborgspostens besök i Vännernas Hus:

DN - De fattiga barnens enda hjälp

GP - EM så mycket mer än fotboll

Historiska milstolpar

1995

Vi börjar arbeta med gatubarn. Vi söker upp barnen på de platser där de befinner sig såsom källare, parker och avloppstunnlar. Officiellt finns det inga gatubarn i Ukraina och på grund av detta hamnar vi ofta i svårigheter med myndigheterna och polisen. Ibland får även vi sitta i häkte tillsammans med barnen.

2003

Bobrovitsa kommun låter oss hyra ett gammalt dagis, gratis, i 49 år. Under mycket enkla förhållanden startar ”Vännernas Hus” sin verksamhet. Vi flyttar in i huset i Piski med 10 barn och två terapeuthundar. Rummen är ödsliga och kalla. I början går all tid åt för att få vattnet och värmen att fungera. Alla barn har ändå sin egen säng, mat finns och vi har varandra. En av flickorna presenterar stolt för finska ambassadören vår inomhustoalett. "Titta här, när ni trycker på den här knappen, så kommer det vatten i toastolen!" Finska ambassadören hade säkerligen även andra tankar i huvudet än vattnet som rinner i toastolen, hon tänkte på allt arbete vi hade framför oss.

2005

Vi är nu 25 barn i Vännernas Hus. Finska ambassaden sponsrar seminarieserien ”Det är bättre ute på gatan än hemma”, som Haver och Barnens Ambassad organiserar och verkställer i Bobrovitsa kommun. Dessa seminarier har en stor betydelse för myndigheternas inställning till Vännernas Hus.

2006

Ny lag i landet - Vännernas Hus får en offentlig position som rehabiliteringscenter. Organisationen ”Barnens Hopp” bidrar till renovering av byggnaden.

En lagförändring möjliggör att Vännernas Hus nu får status som ett barnhem.

Cirkeln sluts. Sveta, uppvuxen på gatan, gifter sig och börjar arbeta hos oss. Sveta kom som föräldralös 15-åring till Vännernas Hus när hon blivit gravid. Vi har fått följa Sveta genom åren, även innan hon kom till oss och hon har varit som en dotter för oss. Även Katja, en annan ung mamma som kom samtidigt som Sveta, gifter sig och börjar jobba hos oss.

2010

Totalt 39 barn har via Vännernas Hus fått ett nytt hem. En del har fått fosterföräldrar, andra har blivit adopterade. Fem barn har bildat egna familjer.

En träningslägenhet inreds där de äldre barnen flyttar in. Detta för att förbereda dem för livet efter Vännernas Hus, då de ska stå på egna ben.

2011

Oktober - Barn- och rehabiliteringsverksamheten övergår till ett familjehem som får statligt stöd.

December - Haver Childrens Embassay får en medalj av International Human Rights Defence Committee, för sitt arbete med barnens rättigheter i samhället.